Hamilelikte Mide Bulantısı Nedir?
Gebelik döneminde anne adayının vücudunda meydana gelen değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan farklılıklar, kişinin kafasında “Hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir mi?”, “Hamilelikte mide bulantısı olmaması normal mi?” ya da “Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?” gibi pek çok soru işaretine yol açar. Bu soruların yanıtlarını anlayabilmek için gebelik döneminde mide bulantısının neden kaynaklandığını anlamak gerekir.
Kadın yumurtasının fallop tüplerinde erkek üreme hücresi sperm ile döllenmesiyle başlayan hamilelik süreci, anne adayının vücudunda bir dizi farklılaşmaya yol açar. Salınan hormonların bir anda yükselişe geçmesine bağlı olarak vücutta bazı tepkiler oluşur. Bu tepkilerden biri olan mide bulantısı, özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkar.
Kişiden kişiye farklılık gösterse de gebelik döneminde ortaya çıkan mide bulantıları, hamileliğin 6. haftası itibariyle başlar. Gebeliğin başlangıç tarihinin son görülen âdet kanamasının ilk günü kabul edilmesi göz önünde bulundurulduğunda, mide bulantısı kişinin gebe olduğunu fark etmesini sağlayan ilk hamilelik belirtileri arasında yer alır.
Gebelikte mide bulantısı, hamileliğin 14. haftasına kadar devam eder. Bu dönemin ardından hızla farklılaşan yeni hormonal düzene kişinin vücudu alışır. Fakat gebelik boyunca ortaya çıkan yakınmaların neredeyse tamamı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Dolayısıyla “Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter?” sorusu 14. hafta olarak yanıtlansa da bu durum da kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ayrıca gebelik döneminde anne adaylarının duyuları da keskinleşir. Kişi, önceden hoşuna giden koku ve tatlardan bu dönemde tiksinebilir. Bu gibi durumlar da mide bulantısı şikayetine yol açabilir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorulardan biri de “Hamilelikte mide bulantısı kaçıncı hafta başlar?” şeklindedir. Üreme sistemi, hormonlar tarafından kontrol edilir. Dolayısıyla gebelik döneminde anne adaylarında hem fiziksel hem de duygusal bir takım değişimler yaşanır.
Kişi gebe kalmadığı dönemde, progesteron hormonu artış gösterir ve âdet kanaması gerçekleşir. Ancak yumurtanın döllenmesi durumunda kan düzeyinde HCG hormonu hızla artışa geçer. Âdet döngüleri boyunca vücudun alışık olduğu düzenin farklılaşması, vücudun tepki vermesine yol açar. Bu tepkilerden biri de mide bulantısıdır.
Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı tekil gebeliklere göre çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında daha şiddetli görülür. Genellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları tarafından daha yoğun hissedilen mide bulantısı, kokular tarafından da tetiklenebilir. Kişinin çok sevdiği yemek ya da parfüm kokusu dahi bu dönemde rahatsız edici olabilir.
Başlangıçta sabah saatlerinde oluşan mide bulantısı, gebeliğin ilerlemesiyle birlikte günün tüm saatlerinde hissedilebilir. 6. hafta itibariyle başlayan mide bulantısı şikayetleri 8. haftaya gelindiğinde çok daha şiddetli hâle gelir. Bu sürenin sonunda vücut, kısmen yeni hormonal düzeye alışsa da mide bulantıları bir süre daha devam eder.
Gebelikte mide bulantılarının sabah saatlerinde daha yoğun olarak hissedilmesinin temel sebebi ise kişinin sabahları aç olmasıdır. Beslenme programı oluşturmayan anne adaylarında ise mide bulantıları gün içine yayılabilir. Gebelikte yaşanan mide bulantısının şiddeti de kişiden kişiye farklılık gösterir. Hatta bazı anne adaylarında hiç mide bulantısı yakınması görülmez. Bu durum, gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğinin bir göstergesi değildir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?
Kişiden kişiye farklı şiddette olan gebelik dönemindeki mide bulantısı şikayeti, genel anlamda vücudun yeni hormonal düzeye alışmasıyla son bulur. Bu dönem genellikle gebeliğin 14. haftasına denk gelir. Ancak 14. haftada mide bulantıları bıçak gibi kesilmez. Kişiyi rahatsız eden mide bulantısı şikayeti, yavaş yavaş azalarak kaybolur. Ancak gebelik döneminde yaşanan diğer bazı belirtiler gibi mide bulantısı yakınması da kişiden kişiye farklı dönemlerde son bulur. Sıkça sorulan “Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Normal Midir?
Gebeliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilen mide bulantısı, kadınların %25’inde hiç görülmez. Bu durum bebeğin gelişimi ya da hamileliğin gidişatı ile ilgili bir gösterge değildir. Gebelik döneminde anne adayının midesinin bulanması kadar, hiç bulanmaması da normal kabul edilir. Bu durum ancak anne adayının vücudunun hızla değişen hormonal düzene kolay adapte olduğu gösterir. Ancak gebelik döneminde görülen mide bulantısı kan şekerinin düşmesi, stres ve yorgunluk gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.
Bu yüzden gebeliğin planlanmasından itibaren anne adayının düzenli olarak hekim kontrolünde olması önerilir.
Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Çözümler Nelerdir?
Gebelik döneminde mide bulantısının şiddetinin azaltılması ya da ortadan kaldırılması için şunlar önerilebilir:
- Bulantı hissedildiği anda burundan nefes alarak ağızdan vermek,
- Sabah kalkıldığında ortamın havalandırılmak,
- Mide bulantısına yol açan kokulardan uzak durmak,
- Diş fırçalamak yerine ağız gargarası yapmak,
- Az fakat sık beslenmek,
- Aç kalmamak,
- Protein ve karbonhidrat bakımından zengin diyet uygulamak,
- Yağlı yiyeceklerden kaçınmak,
- Buz küpü emmek,
- Limon yemek, koklamak,
- Hekimin önerileri doğrultusunda bitki çayı tüketmek,
- Açık havada hafif tempolu yürüyüşler yapmak,
- Dinlenmek.
Tüm bunların yanı sıra bazı besinler de gebelik döneminde ortaya çıkan mide bulantısına iyi gelebilir. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösterse de;
- genellikle uyanır uyanmaz kraker yemek, mide bulantısına iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
- Tuzlu krakerin yanı sıra pirinç patlağı da uyanır uyanmaz tüketilebilir.
- Anne adayının kan şekerinin yükselmesine yardımcı olan bu besinlerin yanı sıra beslenme düzeninin oluşturulması da önemlidir. Gebelik süreci boyunca anne adaylarının sık fakat az beslenmesi önerilir. Bu yöntem de mide bulantısına iyi gelebilir.
- Hekimin önerisi doğrultusunda B6 vitamini almak, hayvansal ürünler, tahıllar, meyve ve sebzeler bakımından zengin beslenmek, gebelik dönemindeki mide bulantısı şikayetinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Gebelik boyunca baharatlı, yağlı, ambalajlı ürünlerden uzak durmak da hem anne adayının şikayetlerinin önlenmesi hem de bebeğin gelişiminin desteklenmesi için önerilebilir.
- Akupunktur da mide bulantısını önleme konusunda etkili yöntemlerden biridir. Yan etkisi bulunmayan akupunktur tedavisi ile de mide bulantısı şikayetleri azaltılabilir.