Sağlık

Hamilelikte Kolesterol

Kolesterol birçok bireyde olduğu gibi hamilelikte de rastlanabilen bir sorundur. Bebeğiniz için bir sorun teşkil edip etmediğini ve kolesterolün ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, hemen anlatalım.

Kolesterol, özellikle karaciğerde salgılanan ve damarlarda dolaşan, tıp dünyasında lipid türü diye adlandırılan bir yağ türüdür.

Aynı zamanda D vitamini oluşumu için de kolesterol bir miktar gereklidir.

Hamilelikte yüksek kolesterol problemi yaşıyorsanız, muhtemelen genetik bir problem olabilir ancak dikkat edilmesi gerekir.

Kalp ve damar hastalıklarının bir sebebi olan yüksek kolesterol, gebelikte de bebeğinizin bu sorunlarla karşılaşmaması için dikkat etmeniz gereken bir konudur.

Hamilelikte Kolesterolün Yükselmesi

Kolesterol testi sonucunuza göre LDL kolesterol düzeyi 130 mg/dl altında ise bir problem yoktur. 130-150 mg/dl sınırı olarak kabul edilir ancak fazlası riskli olarak değerlendirilir.

Kolesterol, normal bireylerde olduğu gibi hamilelerde de görülebilir. Hatta gebe kalmak isteyen bireylerin yüksek kolesterol problemi varsa, bu sorundan dolayı gebe kalamayabilirler.

Eğer bir kolesterol geçmişiniz varsa, gebe kalmadan önce bu sorunu çözmeniz gerekir. Aynı zamanda da bu geçmişe sahip olan hamile kadınlar, doktorlarından düzenli test yapmasını istemelidir.

Çocukta zeka geriliği ya da kalp ve damar sorunları doğduktan sonra daha zor tedavi edilebilir.

Hamilelikte kontrol altına alınan yüksek kolesterol daha erken ve basit bir çözümdür.

Hamilelikte Kolesterol Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Yeni bir hayata başladığınızda, yani bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz andan itibaren değiştirmeniz ve dikkat etmeniz gereken birkaç konu vardır.

Sürekli bir hastalık ya da alerjiniz varsa mutlaka doktora danışmalısınız.

Kolesterol gibi bebeği de etkileyebilecek hastalıklarda ise daha hassas davranmalısınız.

Hamilelikte kolesterol ile baş etmeye çalışıyorsanız, ilk olarak yeme düzeninizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte ilaç kullanımı neredeyse sıfıra yakın olduğu için kolesterolü kendi yöntemlerinizle en aza indirmelisiniz.

Pastane ürünleri, yağlı yemekler, tam yağlı sütler, fast-food gibi yiyecekleri tüketmemelisiniz. Aksine sebze ve meyve, düzenli beslenme, tahıl ve yarım yağlı süt tüketmeye özen göstermelisiniz.

Doktorunuz tarafından verilen kolesterol diyeti uygulamak, en sağlıklı yöntemlerden biridir.

Bireylerde Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Yetiştirilmesi gereken projeler, teslim edilmesi gereken evraklar, ev sorumlulukları derken günde birçok konudan dolayı stres yaşarız.

Kolesterolü düşürmek için stres yönetimi konusunda gelişmek, egzersiz yapmak, abur cuburlardan oldukça uzak durmak, sigarayı minimum seviyeye indirmek hatta bırakmak, alkolü bırakmak oldukça yararlı olacaktır.

Bunları bir anda yapmak zor olabilir ancak minimum seviyeye düşürerek, sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.

Torunlarınızla çekilen daha fazla fotoğrafa ve anıya sahip olmak istiyorsanız, doktor kontrolünde kolesterolünüzü düşürün.

Kolesterol Çeşitleri

En sık duyulan 2 çeşit kolesterol vardır. Birincisi, LDL yani kötü kolesteroldür. Lipoprotein’in düşük olduğu bireylerde arter duvarlarında birikme olabilir. Buna LDL yani kötü kolesterol adı verilir.

Bu birikmeye tıpta ateroskleroz adı verilir. Sıkça duyduğumuz pıhtı atma, bu birikintiler sonrasında parçalanarak pıhtıya sebep olabilir ve kan akışında anormallikler meydana getirir.

Diğeri ise lipoprotein’in yüksek olduğu, kolesterolü vücuttan atılması için karaciğere geri döndürmesini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği HDL yani iyi kolesteroldür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu