BPD ile Bebek Gelişim Ölçümleri
Hamileliğin başlangıcından sonuna kadar özel bir durum olmadığı müddetçe aylık olarak doktor muayenesi yapılmaktadır. Belli aralıklar ile gidilen doktor muayenesinde hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Aylık gidilen doktor kontrollerinde ultrason ile bebeğin gelişimi kontrol edilmektedir. Bu sayede bebeğin kilosu, boyu, kaç haftalık olduğu gibi bebek sağlığını ve gelişimini gösteren bilgiler vermektedir. Daha sonra alınan ultrason çıktıları üzerinde bazı kısaltmalar ve sayı değerlerinin var olduğu görülmektedir. Bu terimler bebeğin gelişim ölçümleri olup bilinmesi gereken şeylerdir.
BDP Nedir?
Anne adaylarının ultrason çıktısı aldıktan sonra ilk sorduğu soru “BDP nedir?” olarak karşımıza çıkar. Bebeğin şakak hizasından alınan kesitlerin yatay milimetrik çapına BDP adı verilmektedir. Baş çapı olarak da bilinen BDP hamileliğin 12 ile 24. Haftaları arasına kadar olan gebelik tespitlerinin en güvenilir ölçüsü olarak kabul edilmektedir. BDP gebeliğin 13. haftasında normal gelişim sağlayan bir bebekte 2.4 cm uzunluğa ulaşmaktadır. 26. haftaya kadar ölçümlerdeki sayının, son adet tarihine göre hesaplanan gebelik tarihine ne kadar yakın olduğuna bakılması gerekmektedir. Bu iki ölçüm birlikte ilerliyor ve bebeğin BDP baş çapı haftadan haftaya büyüme gösteriyor ise doğru bir gelişim içinde olunduğunu ve herhangi bir zorun bulunmadığı kanısına varılabilmektedir.
BDP Ölçüsü Kaç Olmalı?
BDP ölçümleri en erken 11. Haftada ölçümlenmeye başlamaktadır. “BDP ölçümü kaç olmalı?” sorusuna yanıt olarak detaylı tablolar bulunsa da her bebeğin gelişimi ve gelişim hızı farklılık göstermekte olup bunun için sabit bir değer almak doğru değildir. Ancak sağlıklı gelişim gösteren bir gebelik için 12. Hafta BDP ölçüsü en az 1.70 cm, normal 1.94 cm ve en çok 2.81 cm olarak bilinmekte olup bu değerlerin çok altında ya da çok üstünde bebekte anomalinin var olduğu yapılacak farklı testlere tabi tutulur. Gebeliğin 40. haftasında ise bu değer en az 8.88 cm, normal 9.35 cm ve en çok 9.81 cm olarak belirlenmiş olup bu değerlerden farklı bir durumun söz konusu olması durumunda bebeğin sezaryen doğum ile dünyaya gelmesine karar verilir.