Bebek Maması ve Takviye Gıdalar
Siz de bebek maması alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyor ve aklınızda bebek mamasına ne zaman başlanmalı gibi sorular mı var? Sizler için bu tip sorularınızı yanıtlamaya çalıştık.
Büyüme ve gelişmenin en hızlı gerçekleştiği dönem olan bebeklik döneminde doğru beslenme bu gelişim için son derece önemlidir.
Bebeğin kalıtsal olarak sahip olduğu potansiyeline tam anlamıyla erişebilmesi için doğru beslenmesi gerekir.
a101’in resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İlk 6 Ay
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki büyümenin çok hızlı gerçekleştiği bu dönemde anne sütü bebeğinizin ihtiyaç duyacağı besin miktarını karşılamaktadır.
Anne sütü bebeğinizin doğumundan sonraki ilk 6 aylık süreçte su, demir, yağ, vitaminler ve proteinler gibi ihtiyaç duyduğu besinleri karşılama için yeterlidir.
Eğer sağlık problemlerinden kaynaklanan sebeplerden ilaç kullanıyorsanız, göğüs çatlaması ve mastit gibi problemleriniz varsa, sütünüz yeterli değil veya hiç yoksa ilk 6 aylık dönemde de bebeğinizi beslemek için bebek mamasına yönelebilirsiniz.
Ancak bu dönemde ve sonrasında da bebek mamasını ve ek gıdaları dikkatli seçmeniz gerekir çünkü bebeğinizin vücudu henüz gelişmekte olduğundan kaldırabileceğinden fazla vitamin ve mineral vermek böbreklerini zorlar.
İnek, koyun, keçi gibi hayvanların sütü alternatif olarak kullanılabilir olsa da alerjik reaksiyonlar ve astım gibi hastalıklara sebep olabilir.
Ne Zaman Ek Gıdaya Başlanmalıdır?
Altıncı ay itibariyle anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaç duyduğu miktarda vitamin, mineral ve proteini tek başına karşılamakta yetersiz kalmaya başlar. Bu aylardan itibaren bebeğin ihtiyaç duyduğu besin ek gıdalarla dışarıdan desteklenerek sağlanmalıdır.
Potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum gibi mineralleri ve A, B, C, D, E, K vitaminlerini destek olarak almalıdır. Normal beslenen bebekler ihtiyaç duydukları bu besinleri tükettikleri besinlerden aldıkları için ek olarak takviyeye ihtiyaçları yoktur.
Anne sütünün demir ve D vitamini alımında yetersiz kalması durumunda doktor tavsiyesi ile demir ve D vitamini tavsiyesi yapılmalıdır.
Bebeğin Ek Gıdaya Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Anne ve babanın bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu anlaması için bebeğin beden dilini dikkatlice incelemesi gerekir.
Bebeğin dil itme refleksinin azalması veya kaybolması, bebeğin başını dik tutabilmesi, çiğneme ve yutma reflekslerini göstermesi ek gıda ve bebek maması kullanımına başlamadan önce bebeğin sahip olması gereken birtakım becerilerdir.
Bebeğiniz yemeğini gördüğünde ağzını açıyorsa veya sizin yediğiniz şeylere ilgi duymaya başlamışsa bu durumlar ek gıda denemeye hazır olduğunu gösterir.
Ek Gıda Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğe verilmeye başlanan gıdaların alerji yapıp yapmadığını anlamak için bebeğe yavaşça ve azar azar verilmelidir.
Bebeğinizin mutlu olduğu zamanlarda yeni bir yiyeceğin verilmesi ve o hafta o yiyecekle devam edilmesi sonrasında ise her hafta menüye bir yeni yiyeceğin eklenmesi bebeğin yeni gıdalara alışması için ideal bir yöntemdir.
Mümkün mertebede gıdalar bebeğinize sırayla ve öğle öğünlerinde verilmelidir. Verilen gıdalardan sonra bebeğinizde ishal, kusma gibi sorunların olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer varsa doktora danışılmalıdır.
İlk 6 ayda sadece anne sütü veya hazır mama ile beslenmiş bebekler henüz katı gıdaya hazır değildir ve ek besinler sıvı kıvamda verilmelidir.
Bebek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğiniz için en iyi bebek mamasını nasıl seçebileceğinizi bilmiyorsanız gelin önemli noktalara göz atalım.
- Bakanlık Onayı
Kullanacağınız mama hangi marka olursa olsun sağlık bakanlığı onayına mutlaka sahip olmalıdır.
Ruhsat, üretim, paketleme, dağıtım gibi işlemlerin düzgünce takip edilmiş ve sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
- Bebeğinizin Yaşına Uygun Olmalıdır
Bebeğinizin doğumundan itibaren farklı yaş aralıklarına hitap eden özel üretilmiş mamalar mevcuttur. Bu mamalar bebeğinizin o dönemdeki ihtiyaç duyduğu besinleri içermesi için özel üretilir.
- İçeriği
Kullanacağınız mamanın içeriği anne sütüne yakın olmalıdır. Hazır sütler anne sütünde en çok bulunan yağ asitlerini içermeyip Dokozahekzaenoik Asit ve Arakidonik Asit gibi uzun zincirli yapıda olabiliyor.
Anne sütüne çok yakın bebek mamaları üretilebilmektedir. Doğru mamayı seçmek için bu yapılar kontrol edilebilir.
- Organik Olmalı
Alacağınız mamada genetiği ile oynanmış (GDO’lu) ürünler bulunmamalıdır. Tamamen organik malzemelerden üretilmiş besinler tercih edilmelidir.
Bebeğinize en uygun mamalara göz atabilirsiniz.
Beslenme Sonrası
Beslenme sonrasında bebeğinizde sancı, ishal gibi sorunların yaşanması ya da mamayı reddetmesi durumunda farklı mama türlerini deneyerek devam etmeli ve bu ek gıda vermeyi kesmemelisiniz.