Yaşam

Aşerme Nedir, Ne Zaman Başlar?

Aşerme Nedir, Ne Zaman Başlar?

Aşermek, bir yiyecek ve maddeyi belli dönemlerde aşırı miktarda tüketme isteği olarak tanımlanır. Beta HCG testi yaptırıp gebeliğini kan tahliliyle kesinleştiren kadınların neredeyse tamamında gözlenen aşerme olgusunda, kişiye göre arzu duyulan yiyecek de değişir. Hamileyseniz canınız çilekle bir kavanoz turşuyu suyu içmek bile isteyebilir.

Aşermenin sebepleri nelerdir?

 

Uzmanlara göre aşermenin birincil sebebi, gebelik sürecinde hormonal dengenin değişmesidir. İkinci sebep ise gebelikte sürekli gerçekleşen hücre oluşumudur. Karnınızdaki miniğin ihtiyaç duyduğu maddeleri sizin vücudunuzdan alması dolayısıyla karaciğer ve beyne giden sinyaller aşermeye neden olur.

Vücutta meydana gelen eksiklikler de aşermenin nedenlerindendir. Demir eksikliği olan gebelerin toprak aşermesi, sodyuma duyulan ihtiyacın turşu isteğini kamçılaması, çikolatanın mutluluk hormonunu aktif hale getirmesi nedeniyle vazgeçilememesi bu sebepledir. Elbette tüm bunların yanı sıra, eşin ilgisini yeniden kazanma ve isteklerini yaptırma arzusu gibi psikolojik etmenler de aşermeye sebebiyet verebilmektedir.

 

En çok aşerilen yiyecekler nelerdir?

 

Hamilelikte ekşi yemek kadar, tatlı besinlerle içli dışlı olmak da normaldir. Alışkanlıklarınız bile değişebilir! Proteinli beslenme rutininiz karbonhidratlı bir programa, tahıl ağırlıklı beslenme listeniz ise çeşit çeşit tatlıların bulunduğu bir sofraya evrilebilir.

Uzmanların hormonal değişikliklerin neden olduğunu söylediği aşerme döneminde hamileler, farklı birçok tada aşerer. Gebe değilken bile kadınların aklını başından alan çikolata, hamilelerin en çok düşkün olduğu ve aşerdiği besinlerin genellikle başını çeker.

Çikolata ile bir o kadar zıt tat olan turşu da, hamilelerin en çok aşerdiği gıdalardandır. Normal zamanda art arda yediğimizde yüzümüzü buruşturmamıza neden olan limon, yine hamilelerin iştahla aşerdiği tatlar arasındadır ve ekşi alarmına birebirdir.

Dondurmadan çileğe, koladan kahveye, ayvadan buğdaya, kirazdan yeşil eriğe, baharatlı gıdalardan muza, tuzdan cin bibere kadar onlarca besinin aşerilebildiği hamilelik döneminde, gebeler yalnızca besinlere değil, yenmemesi gereken maddelere karşı da hassas hale gelir.

En masumunun buz olduğu bu maddelerin içerisinde çamur, toprak, izmarit gibi zararlı maddeler de yer alır.

 

Aşerme ile nasıl baş edilir?

 

“Tatlı, tuzlu, acı fark etmez; durmadan aşeriyorum” diyorsanız, gebeliğinizin en tatlı zamanlarından birindesiniz demektir. Bulantı ve kusmaların da eşlik edeceği aşerme döneminde eşinizden, ailenizden ve bilhassa doktorunuzdan destek almanız oldukça önemlidir.

Aşerme ile baş etmek için, aşerdiğiniz her şeyi kararında yemeli, aşırıya kaçmamalısınız. Aşerilen maddelerin tek öğünde tüketilmesi, uzmanlar tarafından daha sağlıklı bir tutum olarak nitelendirilir. Tek düze yemeniz, hem sizin hem de bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyeceği için gıda türleri arasında çeşitliliğe gitmeniz gerekecektir.

Bazı gıdaları tüketmek için yanıp tutuşurken, bazı gıdalara tiksinti duymanızın olağan karşılandığı aşerme döneminde, canınızın ne çektiğine azami ölçüde dikkat etmelisiniz. Toprak yeme ve demir yalama gibi istekler baş göstermeye başladıysa en kısa zamanda doktorunuza danışmalısınız.

 

Aşerdiğiniz yiyecek cinsiyet ipuçları mı veriyor?

 

“Ye ekşiyi, çıkar Ayşe’yi”, “Ye tatlıyı, doğur Hakkı’yı” gibi cinsiyet tahminleri (genellemeleri), aşerme konusunun geçtiği her anda ağızlardan çıkıverir fakat bilimsel bir gerçekliği yoktur.

Hamilelerin habersiz tükettiği besinlerin çocukların vücudunda leke ve ben olarak karşılık bulacağı da aşermeye dönük mitler arasında yer alır. Aşırı isteğin veya tiksintinin halk arasında “sabah hastalığı” olarak nitelendirilmesi ise batıl bir düşüncedir. Aşerme, sağlıklı her annenin hamilelik süresince farklı periyotlarla yaşadığı bir durumdur.

Aşerme ile ilgili en sağlıklı bilgileri, hamileliğinizin tüm detaylarına ve hassasiyetlerinize hakim olan doktorunuz sizlere söyleyecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu