Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası
Bebeklerde diş tomurcukları çıkar ve diş etlerinde gerçekleşen bu olay, dişlerin çıkmasına zemin hazırlar. Bebeklerde diş çıkarma sırası önemlidir, dişlerin çıkması belirli bir sıraya göre olur. Ancak dişler, bebeklerde çıkan ilk dişten son dişe kadar hepsi için bazen diş sırası farklı olabilmektedir. Böyle bir durumda bebeğinizi bir uzmana götürmeli, bebek dişlerini göstermelisiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nedir?
Bebeklerde diş çıkma dönemi, her anne baba için oldukça zorlu dönemlerdir. Bebeklerin diş çıkarma sırası vardır. Bu sırada diş çıkmadığında bir doktora gidilmeli, bu konu hakkında bilgi alınmalıdır. Bebeklerin dişlerinin çıkma sırası şu şekildedir: ön dişlerin yani kesici dişlerin çıkması, merkezi ve köpek dişleri arasındaki yan kesici dişlerin çıkması, ilk azı dişlerinin çıkması, köpek dişleri, ön azı dişlerinin çıkması, ikinci azı dişlerinin çıkmasıdır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Değişir mi?
Bebeklerde diş çıkma sırası vardır ve normal olanı dişlerin sırayla çıkmasıdır. Ama diş çıkarma sırası bazan değişiklik gösterebilir. Genetik faktörler, diş çıkarma sırasında oldukça etkilidir. Bebeklerde diş çıkma sırası aşağıda gösterilmiştir:
- 6 – 10 ay arasında: Alt merkezi kesici dişlerin çıkması
- 8 – 12 ay arasında: Üst merkezi kesici dişler
- 9 – 13 ay arasında: Üst yan kısımdaki kesici dişler
- 10 – 16 ay arasında: Alt yan taraftaki kesici dişler
- 13 – 19 ay arasında: Ağzın üst kısmındaki ilk azı dişleri
- 14 – 18 ay arasında: Alttaki ilk azı dişleri
- 16 – 22 ay arasında: Üst köpek dişleri
- 17 – 23 ay arasında: Alt köpek dişleri
- 23 – 31 ay arasında: Ağzın alt kısmındaki ikinci azı dişleri
- 25 – 33 ay arasında: Üst kısımdaki ikinci azı dişleri
Dişlerin çıkma sırası yukarıdaki gibi olursa normaldir. Diş çıkma sırası bu sırayla çıkmazsa, doktora danışılması gerekir.
Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?
Bebeklerde süt dişleri genelde 5 yaşından sonra dökülür. İlk çıkan süt dişleriyle son çıkan süt dişleri arasındaki geçen zaman genelde 3 yıl kadardır. Bebeklerde süt dişleri toplamda 3 yıla kadar çıkar. Süt dişlerinde alttaki dişler diğerlerine baskı yaparak, zorlar. Bu zorlama ve baskıyla beraber süt dişleri gevşemeye başlar ve dökülürler. Dökülen süt dişlerinin yerine zamanla yeni süt dişleri çıkmaya başlar.